Το χωριό μας είναι σε μια τοποθεσία, που από μόνη της δίνει στον καθένα που βρίσκεται στην περιοχή μια ξεχωριστή θέα προς την πεδιάδα την άλλοτε λίμνη Ξυνιάδας, που την αγκαλιάζουν τα γύρω βουνά και τα περίχωρα που βρίσκονται στους πρόποδες τους.
  Ερχόμενοι προς το χωριό ξεχωρίζει με την επιβλητική του παρουσία στο κέντρο του το καμπαναριό στον 'Αγιο Νικόλαο, που το καλοκαίρι του 1996 έγιναν τα εγκαίνια του. Επιβλητικό από το ύψος του μιας και από κάθε γωνιά του χωριού είναι ορατό και κάνει αισθητή την παρουσία του με το κάθε χτύπημά του.
  Το πρώτο που θα συναντήσει κάποιος μπαίνοντας στο χωριό είναι οι βρύσες με το δροσερό νερό τους, και ο πλάτανος που από το 1930 είναι σημείο αναφοράς. Κάτω από τον ίσκιο και τη δροσιά του κανείς δεν αντιστέκεται να καθίσει έστω και για λίγο.
  Συνεχίζοντας προς το κέντρο του χωριού θα περάσετε μπροστά από τα ελάχιστα, αλλά φιλόξενα καταστήματα που υπάρχουν και όσο ανεβαίνετε προς την κορυφή του χωριού θα συναντήσετε μια βρύση, τη λεγόμενη "κατούρο" της οποίας το νερό δεν είναι πόσιμο. Στη βρύση υπήρχε μια εντοιχισμένη πλάκα με μια παράσταση νεκρού πολεμιστή έχοντας και μια επιγραφή, που όμως εκλάπη τη δεκαετία του 1980.
  Όσο πιο πολύ πλησιάζετε στην κορυφή του χωριού τόσο καλύτερη θέα έχετε προς την άλλοτε λίμνη Ξυνιάδας, την πλέον τεράστια έκταση καλλιεργήσιμης γης.
   Πριν αφήσουμε τα αξιοθέατα του χωριού δε θα παραλείψουμε το παυσίλυπο στην Αγία Παρασκευή, ένας δροσερός και ήρεμος χώρος κάτω από τα πλατάνια, με το δροσερό νερό της βρύσης. Φτάνοντας μετά από ένα περίπατο, ιδανικό για λίγα λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας.
   Όλα τα παραπάνω με λίγη καλή διάθεση, παρέα, και όρεξη για περπάτημα σε μια ήρεμη περιοχή, είναι το ιδανικό για κάποιον που θέλει να γνωρίσει το χωριό μας μέσα από ένα ήρεμο περίπατο. 
  Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής μας καλύπτετε από δάσος, έτσι φτάνοντας στην κορυφή του χωριού και συνεχίζοντας μετά από ένα σημείο σε χωματόδρομο για περίπου 1,5 χλμ θα συναντήσετε δεξιά σας το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Λίγα μέτρα δίπλα του υπάρχει ένας διαμορφωμένος χώρος κάτω από τη σκιά των δέντρων με δροσερό νερό, που μπορεί κανείς να καθίσει να ξεκουραστεί και ν' απολαύσει τη φύση.
  Συνεχίζοντας για περίπου 1,2 χλμ βρίσκουμε την εκκλησία της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου), μαζί με κάποια ερείπια που τα αντικρίζει κανείς γύρω από το ναό καθώς και ένα μέρος του αρχικού του τοίχου που σώζεται ακόμη στο πίσω μέρος της Εκκλησίας.
  Σαν τελευταία στάση για ξεκούραση και αρκετή δροσιά είναι αν συνεχίσουμε για περίπου 0,5 χλμ από την Εκκλησία της Παναγίας και αριστερά μας, ένας χώρος που συνδυάζει σκιά και δροσερό νερό (χαρακτηριστικό της περιοχής).
  Όλη η διαδρομή είναι κυριολεκτικά μέσα στη φύση, αποζημιώνοντας και τον πιο δύσπιστο επισκέπτη, έχοντας εξαιρετική θέα σε κάποια σημεία προς το χωριό και την απέραντη πεδιάδα, καθώς και θέα στις αμέτρητες κορυφές των βουνών που γίνονται ορατές. Μια ιδανική διαδρομή για τους λάτρεις της φύσης και όχι μόνο.
   Σε όλη αυτή την περιοχή της Παλιοκαΐτσας, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και το Παλιόκαστρο. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για έρευνα στην περιοχή, από το 1911 και τον αρχαιολόγο Α. Αρβανιτόπουλο υπάρχει περιγραφή στα πρακτικά της Αρχαιολογικής εταιρείας όπου αναφέρεται πως είχε βρεθεί επιτύμβιος πλάκα με απελευθερωτικές επιγραφές, καθώς και πως γύρω από την Καΐτσα υπάρχουν έντεκα φρούρια.
   Σε αντίθετη κατεύθυνση τώρα και βγαίνοντας από το χωριό προς Καρδίτσα, σε περίπου 1,5 χλμ και αριστερά μας (στο πέταλο του δρόμου) συνεχίζοντας στο χωματόδρομο για περίπου 1 χλμ συναντάμε την "Κρέμαση". Ένας μικρός καταρράκτης μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο. Αν και η φύση το κρατά καλά κρυμμένο πίσω από την πυκνή της βλάστηση, αξίζει μια επίσκεψη για τον θαυμάσει κανείς.
  Συνεχίζοντας προς Καρδίτσα (σε απόσταση από το χωριό μόλις τα 3,5 χλμ) αριστερά συναντάμε τα ιαματικά λουτρά, τα λεγόμενα Λουτρά Καΐτσας-Δρανίστας όπου η λειτουργία τους χαρακτηρίζεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Χαρακτηριστικό τους η ηρεμία και η πυκνή βλάστηση της περιοχής, με τη δυνατότητα διαμονής στα (3) ξενοδοχεία και φαγητού στη γραφική ταβέρνα με την όμορφη θέα. Επίσης υπάρχει η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, και σε απόσταση περίπου 0,5χλμ μέσα στο δάσος βρίσκεται το εκκλησάκι του 'Aγιου Παντελεήμονα. Πέρα από την περίοδο λειτουργίας τους μπορεί κάποιος να επισκεφτεί την περιοχή και να κάνει ένα περίπατο στα δρομάκια που είναι περικυκλωμένα από την πυκνή βλάστηση, να απολαύσει τη θέα και να επισκεφτεί τη γραφική ταβέρνα.
  Φεύγοντας από τα Λουτρά με κατεύθυνση προς Καρδίτσα και σε περίπου 0.8 χλμ αριστερά στα Πέντε μύλια, ξεχασμένο στο χρόνο αντικρίζουμε το παλιό πέτρινο γεφυράκι από την εποχή της Τουρκοκρατίας, που βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Ονόχωνο (αξίζει μια μικρή παράκαμψη από το δρόμο μας για να το δούμε από κοντά).
  Φτάνοντας έως εκεί και αφιερώνοντας ακόμη λίγο χρόνο, εύκολα γίνεται ορατή σιγά-σιγά η τεχνητή λίμνη Σμοκόβου. Βάλτε προορισμό έως το φράγμα μιας και η απόσταση από το χωριό είναι περίπου τα 18 χλμ. και η διαδρομή θα σας αποζημιώσει!


Προβολή Μακρυρράχη σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
Για τον καλύτερο προσανατολισμό σας, βρείτε στο χάρτη τα αξιοθέατα και τα σημεία που σας ενδιαφέρουν.